Börülcenin Faydaları

Börülcenin Faydaları

Börülcenin Faydaları Nelerdir?

 Ege yöresi mutfaklarında sıkça kullanılan sebzelerden biri de börülcedir. Görüntüsü fasulyeyi andırdığı için sıkça fasulye ile karıştırılabilir. Ancak fasulyeden farklı bir sebzedir.  Börülce, hem kuru hem de taze olarak tüketilebilir. Çeşitli şekillerde yemekleri yapılan börülce, aynı zamanda turşu olarak ta tüketime uygudur. Zengin besin içeriğine sahip olan bu sebze ile vücudunuzu daha dinç ve daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Özellikle uyku sorunları yaşayan kişilere bolca börülce yemeleri önerilir. Yine diğer sebzelerde az bulunan pek çok vitamin ve mineral börülcenin içinde bolca mevcuttur. Bu nedenle tüketiminin mutlaka yapılması önerilir. Özellikle yoğun çalışma temposunda olan kişiler için uzmanlar börülce tüketilmesini tavsiye eder.

Börülce Nedir?

Anadolu’da ve ege bölgesinde bolca tüketimi yapılan börülce, tek yıllık bir bitkidir. Tıpkı fasulye gibi yerden biter ve fasulye yapraklarına benzer yaprakları mevcuttur. Kök yapısı kazık köktür ve baklagiller ailesinin bir üyesidir. Taze görünümü fasulyeyi andırırken, kurusu baklayı çağrıştırmaktadır. Kurusunun rengi bejdir ve karın kısmı hafif şişik bir yapıdadır. Karın kısmında bakla gibi siyah bir çizgi vardır. Ama bakladan daha küçük bir yapıdadır. Salatası, zeytinyağlısı ve taze yemeği yapılabilir. Yani yaz mevsiminde tazesinden zeytin yağlı yemekleri yapılırken, kış aylarında tıpkı kuru fasulye gibi taneleri pişirilerek tüketilir. Börülce yemenin lezzeti çok farklı olduğu gibi faydaları da nerede ise sonsuzdur.

Börülcenin Besin Değeri

Börülce, bol lif kaynağı bir sebzedir. Hem tazesinin hem de kurusunun sayısız besin değeri bulunduğu için her iki şekilde de tüketilmesi tavsiye edilir. Kuru börülcenin protein oranı taze börülceye göre daha  fazladır. Ancak taze börülcenin de kalsiyum oranı, kurusuna göre daha fazladır.

  • 100 gram börülcede 23.1 kalori mevcuttur,
  • Protein,
  • Karbonhidrat,
  • Yağı,
  • Fosfor,
  • Kalsiyum,
  • Demir,
  • Sodyum,
  • Potasyum,
  • B1, b2 ve 30 ıu a vitaminleri,
  • Nisain, vitamin ve mineralleri mevcuttur.

Börülcenin Faydaları Nelerdir?

Yoğun bir şekilde vitamin ve mineral içeren börülcenin faydaları bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu nedenle mutlaka herkesin tüketmesi gereken bir sebzedir. Özelikle yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında ve yine yaz aylarında yapılan diyetlerde börülceye yer verilmesi gerekir. Çünkü bu gibi zorlayıcı dönmelerde börülce, vücudun ihtiyacı olan enerjiyi fazlası ile sağlamaktadır.

  • İçerdiği folik asitler sayesinde vücuttan ödemi atar.

Ödem çok önemsenmeyen bir vücut sorunudur. Ancak önemsenmeyen bu durum zamanla daha fazla olarak insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bilhassa ayaklarda ve ellerde biriken ödem el, ayak şişliklerine neden olur. Bu gibi durumlarda ilk başvurulması gereken besinlerden  biri börülcedir. Çünkü börülcede yüksek oranda folik asit mevcuttur. Bu asitler sayesinde vücutta biriken ödem kısa sürede idrar ve ter yolu ile dışarıya atılır. Eğer hiç ter kokunuz yokken birdenbire çok terliyor ve ter kokunuz rahatsız edici seviyeye geliyorsa, mutlaka bol su ve börülce tüketmeniz önerilir.

  • Yüksek tansiyon sorununa iyi gelir.

Demir ve sodyum gibi vücuda fayda sağlayan içeriklere sahip olan börülce, yüksek tansiyon sorununu da ortadan kaldırmaktadır. Eğer sıcak yaz aylarında tansiyon değerleriniz çok fazla artıyorsa bolca börülce tüketebilirsiniz. Düzenli börülce tüketimi ile tansiyonunuz, olması gereken seviyeye ulaşır.

Tansiyon sorununa ek olarak, içerdiği demir vitamini sayesinde, kansızlık gibi sorunların da üstesinden gelir. Demir vitamini ile hem kan temizlenmiş olacaktır hem de vücudun ihtiyacı olan kan akışı daha düzgün sağlanmış olacaktır.

  • Börülce mutlaka diyet listelerinde olması gereken bir sebzedir.

Doğal içerikleri sayesinde gün boyu vücudu daha çok tok tutar. Ayrıca börülce, iyi bir enerji kaynağıdır. Yani diyet yaparken halsiz düşüyor ve gün içinde kendinizi çok fazla yorgun hissediyorsanız, hem taze börülceden hem de kuru börülceden faydalanabilirsiniz. Yine lif oranı yüksek olduğu için hazmı da kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir.

  • Börülce iyi bir c vitamini kaynağıdır.

Özellikle son dönemlerde yaygınlaşan, salgın hastalıklardan sonra vücudumuz için c vitaminin önemini daha iyi bir şekilde anlamaktayız. C vitamini sadece vücudu salgın hastalıklara karşı değil, diğer tüm hastalıklara karşı da koruma özelliğine sahiptir. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için börülceden faydalanabilirsiniz. Yaz mevsiminde zeytinyağlı börülce tüketimi yaparak yazın görülebilecek hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Kış aylarında ise kış hastalıklarına karşı kendinizi koruma altına alıp, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayabilirsiniz. Rutin bir şekilde börülce tüketerek, daha sağlıklı bir vücut yapısına kavuşmanız mümkün olacaktır.

  • Vücutta görülen iltihapların giderilmesi için börülceden faydalanmak gerekir.

Börülce yoğun bir şekilde b vitaminleri içerir. Dolayısı ile başta boğaz iltihabı olmakla beraber, çeşitli iltihapların giderilmesine katkı sağlar.

  • Börülce zihin güçlendirici bir etkiye sahiptir.

İçerdiği fosfor sayesinde unutkanlığın ortanda kalkmasına katkı sağlar. Daha zinde ve daha canlı bir beyin yapısı için börülce tüketilmesi gerekir. Bilhassa okul çağındaki ve yetişme çağındaki çocukların  hazır gıdalardan uzak durup, börülce gibi doğal ürünleri tüketmeleri gerekir.

  • Börülce akciğerlerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.

Akciğer hassasiyeti olan kişiler için börülce tüketilmesi önerilir. Akciğer kanseri, nefes almada zorluklar ve akciğer iltihaplanması yaşayan kişiler bolca börülce tüketmelidir. Börülce, akciğerlerde oluşabilecek her türlü hastalığa karşı iyi bir şekilde koruma sağlamaktadır.

  • Börülce kısırlık sorunu için tüketilmesi gereken en ideal besinlerden biridir.

Börülce, başta adet ağrı ve kramplarını ortanda kaldırır. Bu dönemde görülen halsizlik, mutsuzluk ve regl rehavetini alır. Yumurtalıkların daha düzgün çalışmasını sağlayarak, doğurganlık oranının artmasına katkı sağlar. Buna ek olarak yumurtalık iltihaplanması gibi hastalıkların da önüne geçer. Ayrıca rahim duvarının kalınlaşmasını sağlayarak, sürekli düşük yapma sorunlarının da önüne geçer.

  • Taze börülce sindirim sisteminin daha aktif çalışmasına katkı sağlar.

Mide rahatsızlıkları, mide yanması ve mide şişlikleri olan herkese börülce tüketmesi önerilir. Sindirim sorunlarının yanında, bağırsak sorunları ile de savaşır. Eğer hazımsızlık sorunları için börülce tüketmek isterseniz, zeytinyağlı taze fasulye tüketimi yapabilirsiniz. Bu sayede daha fazla faydasını görebilirsiniz.

  • Börülce ağız içi yaralara iyi gelir.

Börülce ağız içinde çıkan aft yaralarının tedavisinde etkin bir rol oynar. Buna ek olarak diş eti iltihaplanması ve diş eti çekilmesi gibi sorunları olan kişilere bolca taze börülce tüketmesi önerilir.

  • Börülce kabızlığa iyi gelir.

Artık günümüzde çok fazla kabızlık sorunları meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise hem hazır gıdaların sıkça tüketilmesi hem de oturarak çalışma gibi durumların ortaya çıkmasıdır. Ancak börülcenin hem kurusu hem de tazesi kabızlık sorunlarına şifa vermektedir. Bol lif kaynağı olması nedeni ile bağırsaklardaki atıkların daha hızlı bir şekilde atılmasına katkı sağlar. Buna ek olarak iyi bir mide ve bağırsak temizleme özelliğine de sahiptir.

  • Hamileler için börülce tüketilmesi önerilir.

Börülce hem fosfor hem de çinko bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Çinko ve fosfor ise her bitkide bulunmaz. Bebek bekleyen anne adayları, bebeklerin beyin yapısı ve bedensel sağlığı açısından bolca börülce tüketmelidir.

  • Börülce saç sağlığı ve tırnak sağlığı için önemli bir bitkidir.

Toprakta bulunan çinko, börülceye geçer. Bu da vücudun çinko ihtiyacını doğal bir şekilde karşılamaya yardımcı olur. Özellikle tırnak kırılması ve saç dökülmesi çok yaşayan kişiler için çinko bakımından zengin olan börülcenin tüketimi önerilir.

Börülcenin Zararları Nedir?

Börülcenin zararları yok denecek kadar azdır. Eğer börülcenin zararlarından etkilenmek istemiyorsanız, aşırı tüketmemeye özen göstermeniz gerekir. Börülcenin zararları ise; gaz yapıcı özelliğe sahiptir. Özellikle kuru börülcede gaz yapıcı özellik daha fazladır. Bunun dışında kuru börülce fazla tüketildiği takdirde, kabızlık gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.

Börülce Nasıl Tüketilir?

Uzmanlar börülceyi zeytinyağlı olarak tüketmeyi önerir. Taze olarak ve kuru olarak tüketime uygundur. Tazesi tıpkı, taze fasulye gibi pişirilerek tüketilirken, kurusu da baklagiller gibi pişirilip tüketilebilir. Ayrıca bazı yörelerde börülce turşusu da yapılmaktadır. Salatalarınızın içinde veya haşlama olarak ta tüketebilirsiniz.

Etiketler: Börülce
Mayıs 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR