Yeşil Mercimeğin Faydaları

Yeşil Mercimeğin Faydaları

Mercimeklerin Çeşitleri Ve Özellikleri

Mercimeklerin tohum renkleri gri, kırmızı, sarı, koyu yeşil, kahverengi hatta siyaha yakın olabilmektedir. Benekli ve alacalı çeşitlere de rastlanmaktadır. Tohum büyüklüğü farklı olan 50’den fazla mercimek çeşidi olsa da Türk mutfaklarında en fazla tercih edilenleri kırmızı, yeşil ve sarı mercimek çeşitleridir. Bu türlere yakın zamanlarda kahverengi mercimek ile siyah beluga mercimekleri de eklenmiştir. Yeşil mercimek diğerleriyle kıyaslanırsa pişirildiği zaman kolay dağılmamakta, taneli halini korumaktadır. Bu nedenle salatalara daha çok yakıştırılır. Üstelik yeşil mercimek protein bakımından da diğer çeşitlerden daha üstün olup ete alternatif bir besindir. Kırmızı ve sarı mercimeğin protein oranları birbirinden çok farklı değildir.
Renklerine göre gruplanan mercimeklerin Türkiye dışındaki ülkelerde kullanım sıralamasında kırmızı mercimeği yeşil ve sarı mercimek takip etmektedir. Sarı mercimekten daha çok hazır çorba üretiminde yararlanılmaktadır. Şimdi biraz da en çok üretilen ve kullanılan mercimek çeşitlerinin özelliklerinden bahsedelim.

Yeşil Mercimek (Normal Mercimek)

Ülkemizde yetişen yeşil mercimeğe normal mercimek denilmesinin sebebi taneleri daha küçük olan Puy mercimeğinden ( yeşil minin mercimek türü) az daha irice olmasıdır. Pişerken formu çok bozulmayan ama kabukları da çabucak ayrılan, tadı fındığa benzeyen ve yoğun olan yeşil mercimek aromaları emmek gibi bir özelliğe de sahiptir. Salata yapılacaksa yarım saat pişirmek, yemeği yapılacaksa 40 dakika pişirmek yeterli olacaktır. Püre şeklinde de kullanılabilmektedir.

Etiketler: Yeşil Mercimek
Mayıs 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR