Fasulyenin Faydaları

Fasulyenin Faydaları

Kuru Fasulyenin Faydaları

  • Kanser oluşumunu engeller,
  • Beyin fonksiyonlarını geliştirir,
  • Kan şekerini düşürür,
  • Baş ağrısına iyi gelir,
  • Sindirim sistemine faydalıdır,
  • Kalp sağlığını destekler,
  • Enerji verir,
  • Protein açısından zengindir,
  • Kemikleri güçlendirir,
  • Kötü kolesterolü önler,
  • Diyabet riskini azaltır,
  • Kan hücrelerine destek verir,
  • Cilt sağlığını korur,
  • Alzheimer riskini azaltır,
  • Göz sağlığına faydalıdır,
  • Romatit artrit ağrılarını hafifletir,
  • Astım hastalığına iyi gelir,
  • Saç sağlığına etkilidir,
  • Tırnak sağlığını korur,
  • Büyüme ve gelişmeye yardımcı olur .

Kuru fasulye, bitkisel beslenmeye dayalı (vejetaryen) diyetlerle ilgili sağlık faydalarından bazılarına katkı sağlar. Kuru fasulye, potasyum, magnezyum, folik asit, demir ve çinko da dahil olmak üzere bir takım önemli mikro besin maddeleri bakımından zengindir ve vejetaryen diyetlerde önemli protein kaynağıdır. 

Fasulyenin Cilde faydaları

Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebze olduğu için özellikle mevsiminde haftada 2 defa, özellikle öğlen öğünlerinde etli veya zeytin yağlı olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı sebebi ile diğer gıdaların sindirimine yardımcı olduğu ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı için ayrıca kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.

Özellikle A vitamini yönünden zengindir, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır. İçerdiği Lutein, zea-xantin ve Beta karoten gibi anti oksidanlar sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerini yok eder, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Fasulye Nasıl yetiştirilir?

Hemen her toprak türünde rahatlıkla yetişebilen fasulye, dikimi sırasında dikkat isteyen bir bitkidir. Kışın 3 ya da 4 derecenin altında olmayan yerlerde ekim yapılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Sonbaharda ekim işlemi yapılırken öncelikle birer metre arayla çukurlar açılır. İçine en az 5 en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır. Yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında dalların diplerine çubuklar dikilir. Tırmanıcı bir bitki olan fasulye, bu çubuklara sarılarak daha da uzun hale gelecektir. İlkbahar ya da yazın meyve veren bitki daha sonra kuruyacaktır.

Fasulyenin Zararları

  • Sağlık açısından oldukça faydalı olan fasulyenin kişinin sağlık durumuna göre bazı yan etkileri olabilmektedir. Şimdiye kadar ciddi yan etkisinin olduğuna dair bir bilgi yoktur lakin;
  • Aşırı tüketildiğinde hazımsızlığa, şişkinlik hissine neden olabilmektedir.
  • Fasulye genelde haşlanarak tüketilir, çiğ tüketilmesi zehirlenmeye neden olabilir.
  • Aşırı tüketilmesi gaz sorunlarına ve bundan dolayı göğüste ağrıya neden olabilmektedir.
Etiketler: Fasulye
Mayıs 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR